Uit: De Flevopost (17 mei 2016)
Door: Kees Bakker

Hypotheek

 

STATIONSPLEIN

 

Het is natuurlijk even slikken, als je leest dat de nieuwe scholen voor voortgezet onderwijs tussen de 50 en 55 miljoen euro kosten. Dat zijn duizelingwekkende bedragen. Een logische reactie is dan om te denken ‘Laat alles dan zoals het nu is’. Maar dat enorme bedrag vraagt wel om een nuancering.

 

Het gaat niet om een investering die in één keer op tafel moet worden gelegd. Op nieuwe gebouwen neem je een hypotheek. Daar leen je geld voor. Natuurlijk is de maandlast van een huis van 300.000 euro hoger dan die van een huis van 150.000 euro, maar de hypotheeklast, daar gaat het grotendeels om bij die enorme bedragen.

 

Daarnaast kost het aanpassen van de huidige scholen aan de moderne tijd ook geld. Ook dat vraagt om een hypotheek, die bovendien in minder tijd moet worden afgelost.

Een aangepast oud gebouw gaat ten slotte minder lang mee dan een nieuw gebouw. Maar de belangrijkste investering is die in de kwaliteit van het onderwijs.

 

En die vraagt om een andere inrichting van het voortgezet onderwijs, daar ben ik ondertussen wel overtuigd van geraakt. En op je kinderen neem je ten slotte geen hypotheek.

Postadres: Postbus 2310, 8203 AH Lelystad - Telefoon: 0320 752 500 - E-mail: info@svol.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© SVOL 2015 - Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad - Privacyverklaring
Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl