Geleerd, gecreëerd en genoten

De ontwikkeling van het onderwijs van de nabije toekomst ligt onder andere in handen van werknemers, ouders en leerlingen die in drie werkgroepen (vmbo, havo/vwo en identiteit) invulling gaan geven aan de onderwijsclusters.
Tijdens een intensieve tweedaagse in Biddinghuizen hebben de werkgroepen vmbo en havo/vwo, ondersteund door experts, plannen ontwikkeld en duidelijke keuzes gemaakt die richting moeten geven aan het voortgezet onderwijs in Lelystad.

 

Wanneer aan het begin van de tweede dag de mist op de uitgestrekte grasvelden langzaam optrekt en deelnemers nog ietwat schuchter aanschuiven voor het ontbijt, is het duidelijk dat er in de afgelopen uren iets belangrijks gebeurd is.

Was er de avond ervoor nog sprake van lichte verwarring over wat er die dag allemaal besproken was, in de ochtend leek het meeste een plek gekregen te hebben. Even rust nemen leidt tot verwerking en zo trekt ook figuurlijk de mist een beetje op.
Een beetje, want hoewel beide werkgroepen met veel enthousiasme en toewijding zijn begonnen: het is nogal een klus. Nadenken over een goede invulling, goed onderwijs, keuzes maken. Natuurlijk leidt dat soms tot verwarring en is er de behoefte om een stapje terug te doen en de materie van verschillende kanten te bekijken.

 

De samenstelling van de werkgroepleden dwingt iedereen ook om alles van verschillende kanten te bekijken. Dit is mooi, want leerlingen en ouders dragen ook werkelijk iets bij, maar zorgt er ook voor dat er nog meer dingen zijn om rekening mee te houden.
Keuzes maken betekent ook dingen niet kiezen en dat is lastig, want eigenlijk wil je zoveel mogelijk aanbieden. Levendige, soms felle discussies ontstaan en uiteindelijk vindt men elkaar toch.
Wonderbaarlijk hoe dat gaat. En dat allemaal nog op een eerste dag. Geen wonder dat het je aan het eind van de dag dan een beetje duizelt.

 

De tweede dag staat in het teken van een verdere uitwerking van de keuzes. Hebben we alles? Voldoen we aan alle eisen? En hoe gaan we alles nu duidelijk communiceren?
Een tweedaagse eindigt niet alleen met een hele lijst keuzes en antwoorden, het levert ook weer veel vragen op voor de toekomst.
Een werkgroeplid merkte aan het einde van de tweede dag op: ‘Ik heb geleerd, ik heb gecreëerd en ik heb genoten.’

 

En zo moet het ook zijn.

SVOL

< Ga terug


Postadres: Postbus 2310, 8203 AH Lelystad - Telefoon: 0320 752 500 - E-mail: info@svol.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© SVOL 2015 - Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad - Privacyverklaring
Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl