Positief oordeel onderwijsinspectie voor De Rietlanden

De Onderwijsinspectie heeft  de afdelingen vmbo-basis, vmbo-kader, havo en atheneum op SG De Rietlanden weer als voldoende beoordeeld.

 

In december 2016 bezocht de Inspectie De Rietlanden in het kader van een stelsel- en kwaliteitsonderzoek. De conclusie van de Inspectie was toen dat weliswaar de opbrengsten van De Rietlanden goed zijn (examenresultaten, doorstroom, opstroom), maar dat er in te veel lessen onvolkomenheden waren geconstateerd.

In februari van dit jaar heeft de Inspectie daarom besloten De Rietlanden onder een aangepast arrangement van toezicht te stellen en op korter termijn van de school verbeteringen verwacht.

 

Kwaliteit en veiligheidsbeleving

Deze verbeteringen behelsden met name het verhogen van de doelgerichtheid van de lessen, het duidelijker stimuleren van de actieve betrokkenheid van leerlingen tijdens de les, een meer efficiënt gebruik van de onderwijstijd en het beter afstemmen van de instructie op de verschillen tussen leerlingen.
Daarnaast vroeg ze de school op grond van wettelijke voorschriften de veiligheidsbeleving van leerlingen en docenten te peilen, omdat zij niet zeker was over de mate van welbevinden van zowel de leerlingen als docenten.

 

Oorzaken

“Er waren best oorzaken aan te wijzen voor deze constatering,” aldus interim rector Freek Polter. “Zo was het aantal leerlingen in onze school in slechts vijf jaar tijd met 50% gegroeid en kregen we daardoor te maken met een enorme hoeveelheid nieuwe collega’s. Ook was de structuur binnen ons gebouw er eigenlijk niet op berekend.”

 

Toch was dat geen enkel excuus, aldus de rector. “We herkenden ons ook niet in alles wat de Inspectie zei, maar dat is geen discussie die je moet voeren. Je moet samen de schouders eronder zetten, kritisch naar jezelf kijken en alles op alles zetten om te zorgen dat de Inspectie weer tevreden is.

 

Enthousiast

Al in juni, tijdens een tussentijds Inspectiebezoek, bleek dat De Rietlanden op de goede weg was en met een enthousiast ‘Ga zo door’ afscheid genomen.

“Dat ging vooral over de plannen die we hadden. In de maanden daarna ging het om de uitvoering,” zegt de rector.

 

Rigoureuze aanpak

En dan nu, vlak voor de kerst, kwam het verlossende woord. De Rietlanden is weer ‘groen’.

Een trotse Freek Polter: “Alle credits gaan naar dit fantastische team van medewerkers. Niet alleen de docenten, maar ook alle ondersteuners. We hebben vrij snel besloten tot een rigoureuze aanpak, waarbij alles in het teken stond van verbetering.”

 

“Er staat nu een fris managementteam, in de onderbouw van het vmbo is door de docenten zelf een sterke structuurafdeling opgestart, we hebben de afdelingen anders over het gebouw verdeeld en dit zijn nog maar een paar voorbeelden van grote veranderingen.”

 

Samen is beter

De druk die een gedwongen verandering op een team legt is natuurlijk groot, maar volgens rector Polter levert dit proces ook mooie dingen op.

“Deze mensen hebben ontdekt dat samen echt beter is. De teams zijn hechter geworden en daardoor sterker. Natuurlijk moet je bij zo’n oordeel altijd eerst naar jezelf kijken, maar echte verandering kan alleen plaatsvinden als je het samen doet. Dat hebben we hier geleerd en daardoor zie ik het voor de toekomst ook zonnig in.”

 

Fantastische prestatie

En dan nu een feestje?

“Natuurlijk moeten we dit niet ongemerkt voorbij laten gaan en het is bijna kerstvakantie. Toch gaat het uiteindelijk om de kwaliteit van ons onderwijs. Zowel de Inspectie als De Rietlanden hebben hetzelfde belang: zorgen dat de leerlingen van De Rietlanden zo goed mogelijk onderwijs krijgen. Het is fijn om nu te kunnen constateren dat ook de Inspectie vindt dat dit het geval is. Wat dat betreft hebben we het binnen een jaar volledig omgedraaid. Dat is, al zeg ik het zelf, een fantastische prestatie.

 

Voor de afdeling theoretische leerweg geldt dat we nog een kleine ontwikkeling te gaan hebben, maar ik ben ervan overtuigd dat ook deze afdeling binnen de kortste keren op niveau is”.

< Ga terug


Postadres: Postbus 2310, 8203 AH Lelystad - Telefoon: 0320 752 500 - E-mail: info@svol.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© SVOL 2015 - Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad - Privacyverklaring
Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl